I dessa tider av växande miljöengagemang är det kanske inte så konstigt att den värsta slit-och-släng-mentaliteten från det senaste decenniet har börjat lägga sig, till och med i Stockholm. Numera är det många som åtminstone tänker sig för en extra gång innan de bestämmer sig för att slänga ut ett fullt fungerande kök, som kanske bara är några år gammalt, bara för att det inte passar dem i smaken. Kanske är det dags att inse att vi har mycket att vinna på att inte försöka sätta vår personliga och unika prägel på allt, en prägel som när det kommer till kritan kanske inte är så väldigt unik trots allt.
”Det som blivit för slitet ut måste bytas ut om det inte kan lagas. Men genom att göra varsamma ingrepp och genom att vara trogen originaldetaljerna kan man i princip bevara ett gammalt kök hur länge som helst”
Att bygga ett helt nytt kök är dyrt, väldigt dyrt. Och dessutom är det nästan alltid helt onödigt. Genom att renovera kan man få den där fräscha och nya känslan utan att lägga ner hundratusentals kronor, och det handlar ofta om detaljer. Att byta ut spis och kyl kan räcka. Eller bänkskivorna. Eller kaklet bakom diskbänken mot en fin mosaik. Lite i taget, med jämna mellanrum, sker så klart förändringar. Det som blivit för slitet måste bytas ut om det inte kan lagas. Men genom att göra varsamma ingrepp och genom att vara trogen originaldetaljerna kan man i princip bevara ett gammalt kök hur länge som helst.
Låt köket behålla sin själ
Med många år av renoveringar bakom oss vet vi att de allra flesta som väljer att renovera i stället för att riva ut ett gammalt kök och bygga nytt blir nöjda med resultatet. Att renovera är ett sätt att bevara i stället för att kasta, att behålla en känsla i stället för att chansa på något nytt som kanske känns rätt för tillfället men som i längden antagligen kommer att rimma illa med bostaden som helhet. Det finns en anledning till att köken ser ut som de gör i hus från olika tider. De har en stil som passar in i helhetstänket, något som inte alltid är lätt att se när man bara tittar på sitt eget kök.
Långsam utveckling bäst för köket
Att renovera och vårda ett hus eller en lägenhet är ett projekt som ständigt pågår, och uppgiften ärvs av nästa person som flyttar in i bostaden. I stället för att alla som flyttar in ska riva ut det gamla och bygga ett monument över sin egen smak tas då ett gemensamt ansvar för vår gemensamma historia och byggnadskonst.
Vi menar inte att ditt kök ska vara ett museum. Men vi tror att det i de flesta kök går att hitta väldigt mycket som tilltalar en och som är värt att bevara, och därför är det synd att riva ut ett helt kök bara för att. Låt i stället detaljerna tala. Byt ut skåpluckorna, måla eller tapetsera väggarna med färger eller mönster som passar er inredningsstil. Det som är slitet och bortom räddning ska förstås bytas ut, och el och VVS måste naturligtvis ses över regelbundet. Köket ska vara funktionellt och säkert och inte förfalla.
Vi hjälper dig
Vill du ha hjälp med en bedömning av ditt kök och hur det skulle kunna renoveras på ett smakfullt sätt som passar dig? Kontakta oss så kommer vi och tar oss en titt. Med decennier av erfarenhet och kompetens i bagaget vet vi hur ett kök kan renoveras för att både kännas nytt, fräscht och säkert, till en bråkdel av priset för ett helt nytt kök.
Andra inlägg
- Ytrenovering av lägenhet ger snabbt resultat
- Fästa krokar i tak på balkong – en guide
- Installera vägglampa – en guide
- Riva bärande vägg – allt du behöver veta
- Vad gör man med byggsoporna vid en renovering?
- Compact living - Smarta lösningar för trångbodda
- Höja sänkt innertak – en guide
- Renovera bostadsrätt - Vad får man göra?
- Sätta egna dörrar på IKEAs garderobstommar
- Bygg en sovalkov till barnrummet